VAUVA- JA PERHEUINTEIHIN OSALLISTUVIEN OHJEET

.

.

Mahdollisten sisarusten, kummien tai isovanhempien jne. tullessa myös uimaan, seuraavista ohjeista on perheen itse tiedotettava heille etukäteen!

  1. Suosittelemme lapselle lääkärin tarkastusta ennen vauvauinnin aloittamista, mutta se ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Jos raskauden / synnytyksen aikana ilmeni ongelmia, lääkärintarkastus on paikallaan ja lääkäriltä on hyvä kysyä lupa vauvauintiin. Erityislapsilta vaditaan lääkärin lupa.
  2. Sairaat lapset / vanhemmat eivät voi tulla altaaseen (mm. kuume, ripuli, tulehdukset)! Naisten tuloa altaaseen ei suositella kuukautistensa aikana, mutta he voivat tuolloin halutessaan filmata tai videoida altaan reunalta; oletetaan kaikkien hyväksyvän kuvaamiset vauvauinnin aikana omasta peheestään > ellei, siitä on ilmoitettava ohjaajalle heti vauvauintiharrastuksen alkaessa.
  3. Vauvauinnin aikana lapsen omat vanhemmat vastaavat täysin itse lapsestaan! Vauvauintiin osallistuvia ei ole vakuutettu Liikunnanohjauspalvelujen puolesta. He tuntevat lapsensa parhaiten ja siten toimivat vauvauinnissa hänen varsinaisina opettajinaan. Vauvauinnissa olisi molempien vanhempien mukana olo toivottua, että lapsi oppisi luottamaan vedessä kumpaankin vanhempaansa yhtä paljon ja tuntemaan olonsa turvalliseksi molempien kanssa. Näin vauvauinnin kaikkiin tavoitteisiin voitaisiin pyrkiä. Toki yksinkin vauvan kanssa voi vauvauintiin osallistua.
  4. Anna ruokaa lapsellesi 1-1,5 h ennen uintia. Mitä tyytyväisempi lapsi on, sitä enemmän hän nauttii itse uinnista eikä tule kärsimättömäksi / itkuiseksi. Jos lapsella on ”huono päivä” (väsynyt / nälkäinen), älä epäröi lopettaa uintia aikaisemmin sillä kerralla.
  5. Puhtaus = sairauksien välttäminen! Ennen uintia kaikkien on peseydyttävä normaalin uimahallikäytännön mukaan huolellisesti (huom. intiimipesu) päästä varpaisiin ilman uima-asua! Pue vauvalle lahkeista tiiviit uima- ja / tai puhtaat pikkuhousut (etteivät mahdolliset kakkavahingot pääse altaaseen). Pikkuhousut voi halutessaan kirjailla lapsen nimellä pyllypuolelle. Uimaan ei saa tulla shortseissa / voimisteluasussa. Saunaan ei kukaan eikä koskaan uimapuku päällä! Hiukset on kasteltava kokonaan ennen uintia, jotta vältytään irtoavista hiuksista allasvedessä. Pitkät hiukset kiinni! Koruja ei uima-altaaseen; vain kihla- ja vihkisormukset voi pitää, elleivät ne raavi vauvaa uittaessa. Kaikki vaipat on laitettava suihkutiloissa olevaan roskikseen, joka on saunan oven vieressä (> muiden asiakkaiden huomioiminen)! Uimavaippa ei ole vaadittu eikä kielletty.
  6. Tutustu huolellisesti uimahallin asiakkaille tarkoitettuihin ohjeisiin ja noudata niitä! Liiku peseytymistiloissa ja altaalla rauhallisesti, ettei tapahtuisi kaatumisia tai onnettomuuksia; käveleviä taaperoita pidetää koko ajan kädestä kiinni liikuttaessa kosteissa tiloissa! Riisuudu & peseydy ensin itse ja vauva vasta sen jälkeen, ettei hän tarpeettomasti palele. Lasta voit pitää hänen omassa turvakaukalossaan silloin, kun itse peseydyt ja pukeudut. Suojaa vauvan turvakaukalo vettä hylkivällä kankaalla. Turvakaukaloita ei voi hygieenisyyssyistä tuoda allastiloihin! Ota altaalle mukaan lämmin ja suuri pyyhe, jonka sisällä vauvan on hyvä olla.
  7. Ohjaaja opastaa ja auttaa vanhempia opettamaan lastaan. Aluksi vauvauinnissa ohjaajan osuus on suuri, mutta se vähenee sitä mukaa kun vanhempien tiedot ja taidot lisääntyvät. Vauvauinninohjaaja pääasiassa antaa ideoita ja leikittää altaassa.
  8. Vauvauinnin tarkoitus ei ole tehdä superuimareita, sillä kaikki tapahtuu vauvan ehdoilla ja jokainen kehittyy omaan tahtiinsa. Älä vertaa lastasi muihin. On hyväksyttävää, ettei välttämättä kaikki pidä vauvauinnista.
  9. Imettävien äitien on pyrittävä olemaan kaulaa myöten vedessä rintojen kylmettymisen välttämiseksi, jolloin hartiatkaan eivät jännity niin helposti.
  10. Altaasta poistuttuanne, voitte halutessanne lämmittää vauvaa saunassa kunnes hänen jalkansa ovat lämpimät. Löylyä ei tarvitse heittää. Mahdollinen vilustuminen ei johdu vauvauinnista, vaan uinnin jälkeen lapsen puettamisesta väärin. Sisävaatteet puetaan pukuhuoneessa ja ulkovaatteet vasta kahvion puolella juuri ennen autoon menoa. Kovalla pakkasella auton voi tarvittaessa käydä lämmittämässä valmiiksi.