LASTEN UIMAKOULUT

.

Talvikaudella järjestettäviin uimakouluryhmiin pääsee 4v. iästä lähtien, jolloin lapsi osallistuu uintiin ilman vanhemman läsnäoloa. Jo 4v. voi oppia uimaan; varsinkin jos lapsi on kulkenut säännöllisesti vauvauinnissa n. ensimmäiset 1½ ikävuotta. Muutoin suosittelen uimakoulun aloittamista n. 5v. Muu perhe voi tulla uimaan muihin kuin opetusaltaaseen tai oleilemaan poreisiin siksi aikaa, kun lapsi on uimakoulussa. Kurikan Molskis-uimahallissa on mm. pikkuisille myös kahluuallas. Koko perheen uintiharrastus voi siis jatkua niin kauan kuin he haluavat jatkaa.

.

       .

     Pienten uinnit aloitetaan ns. vesipeuhuryhmässä ja tästä hän voi jatkaa uintiharrastustaan niin pitkälle kuin haluaa. Parhaimpiin tuloksiin päästään, kun ilmenee lapsen oma halu oppia uimaan ja hän saa edetä omassa tahdissaan. Uimataidon saavuttaminen aloitetaan kastautumisen harjoittelemisella. Eteneminen tapahtuu jokaisen uimarin oman tason mukaan,  vaikka opetus tapahtuu ryhmässä. Uimaopettaja on mahdollisimman paljon mukana lämpimässä pikkualtaassa tukemassa aloittavia uimareita. Vastuuta vedessä  annetaan ahkeraan harjoitteluun sitä mukaa kuin uimarin taidot kehittyvät ja siirrytään isompien lasten ryhmiin 25m altaaseen (pikkuallasta kylmempi vesi). Tavoitteena on uimataito ja sen kehittäminen. Opetus etenee Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton merkkisuoritusten mukaan, jolloin jokaiselle uimarille suositellaan Uintikirjan hankkimista oman opetuksen etenemisen seuraamiseksi. Merkkisuoritukset eivät kuitenkaan saisi olla itseisarvo uimataidon opettelussa, vaan se olisi hyvä pitää motivointikeinona ahkeraan harjoittelemiseen. Uinti on tekniikkalaji, jolloin hyviin taitoihin vaaditaan lukemattomia toistokertoja. 

       .

     Veden pelko on suurimpia esteitä uimataidon oppimiselle. Jonkinlaisen uimataidon voi oppia laittamatta päätään veden alle. Tällainen "uimataito" ei kuitenkaan ole riittävän turvallinen, jos uimari yhä pelkää kastautumisten veden alle. Veden varaan yllättäen joutuessaan vesipelkoinen hätääntyy ja voi tällöin haukata vettä keuhkoihinsa, jolloin hukkumisvaaran riski on yhä olemassa. Tällaisen tilanteen välttämiseksi; hanki hyvä uimataito.

.

     UINNEISSA KAIKKIEN HUOMIOITAVA:

.

     Lapsi on hyvä opettaa uimahallin yleisille käyttötavoille näyttäen itse hyvää esimerkkiä:

.

-    Korut, kellot yms. ei yllä uinneissa

-    Uima-asuna vain allastiloihin tarkoitetut uimapuvut/-housut; ei kenelläkään shortseja / voimisteluasua

-    Uima-asua ei pueta ylle jo pukuhuoneessa; ensin suihkussa huolellinen peseytyminen päästä varpaisiin

-    Saunaan aina ilman uima-asua

-    Ennen uintia wc käynti

-    Hiukset kasteltava kokonaan ennen altaille tuloa

-    Pitkät hiukset kaikilla kiinni; etteivät irtoile allasveteen + tule uidessa kasvojen eteen

-    Aina suihkun kautta altaaseen tai saunaan 

-    Purkkaa tai karkkia tms. ei saa syödä uintien aikana

-    Suositellaan uimalaseja; henkilökohtaisia kellukkeita ei tarvita ohjauksen aikana

SOITA JA VARAA PAIKKA UIMAKOULUSSA: 050-570 1465 /

liikunnanohjaaja Minna Siniketo       

.

KAUSIOHJEET