Liikunnanohjauspalvelut Minna Siniketo

Vauva- ja perheuintehin osallistuvien ohjeet

Mahdollisten sisarusten, kummien tai isovanhempien jne. tullessa toisena huoltajana mukaan uimaan,
seuraavista ohjeista on perheen itse tiedotettava heille etukäteen:

1. Suosittelen lapsellenne lääkärin tarkastusta ennen vauvauinnin aloittamista, mutta se ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Jos raskauden / synnytyksen aikana ilmeni ongelmia, lääkärintarkastus on paikallaan ja lääkäriltä on hyvä kysyä lupa vauvauintiin. Erityislapsilta vaaditaan lääkärin lupa. 

2. Sairaat lapset / vanhemmat eivät voi tulla altaaseen (mm. kuume, ripuli, tulehdukset)! Naisten tuloa altaaseen ei suositella kuukautisten aikana, mutta he voivat tuolloin halutessaan filmata tai videoida altaan reunalta; oletetaan kaikkien hyväksyvän kuvaamiset vauvauinnin aikana omasta perheestään > ellei, siitä on ilmoitettava ohjaajalle heti vauvauintiharrastuksen alkaessa.

3. Vauvauinnin aikana lapsen omat vanhemmat vastaavat täysin itse lapsestaan. Vauvauintiin osallistuvia ei ole vakuutettu Liikunnanohjauspalvelujen puolesta. Vanhemmat tuntevat lapsensa parhaiten ja siten toimivat vauvauinnissa hänen varsinaisina opettajinaan. Vauvauinnissa olisi molempien vanhempien mukana olo toivottua, että lapsi oppisi luottamaan vedessä kumpaankin vanhempaansa yhtä paljon ja tuntemaan olonsa turvalliseksi molempien kanssa. Näin vauvauinnin kaikkiin tavoitteisiin voitaisiin pyrkiä. Toki yksinkin vauvan kanssa voi vauvauintiin osallistua.

4. Anna ruokaa lapsellesi 1-1,5h ennen uintia. Mitä tyytyväisempi lapsi on, sitä enemmän hän nauttii itse uinnista eikä tule kärsimättömäksi / itkuiseksi. Jos lapsella on ”huono päivä” (väsynyt / nälkäinen), älä epäröi lopettaa uintia aikaisemmin sillä kerralla.

5. Puhtaus = sairauksien välttäminen! Ennen uintia kaikkien on peseydyttävä normaalin uimahallikäytännön mukaan huolellisesti (huom. intiimipesu) päästä varpaisiin ilman uima-asua! Pue vauvalle lahkeista tiiviit uima-asu tai puhtaat pikkuhousut (etteivät mahdolliset kakkavahingot pääse karkaamaan altaaseen). Uimahousut voi halutessaan kirjailla lapsen nimellä pyllypuolelle. Aikuisilla uimahousut / -puku. Saunaan mennään aina ilman uima-asua. Hiukset kastellaan kokonaan ennen uintia, jotta vältytään irtoavista hiuksista allasvedessä. Pitkät hiukset sidotaan kiinni. Korut jätetään kotiin / pukukaappiin; vain kihla- ja vihkisormukset voi pitää, elleivät ne raavi vauvaa uitettaessa. Kaikki vaipat laitetaan suihkutiloissa olevaan roskikseen, joka on saunan oven vieressä (> muiden asiakkaiden huomioiminen)! Uimavaippa ei ole vaadittu eikä kielletty.

6. Tutustu huolellisesti uimahallin asiakkaille tarkoitettuihin ohjeisiin ja noudata niitä. Liiku peseytymistiloissa ja altaalla rauhallisesti, ettei tapahtuisi kaatumisia tai onnettomuuksia; käveleviä taaperoita pidetään koko ajan kädestä kiinni liikkuessanne kosteissa / liukkaissa tiloissa. Riisuudu & peseydy ensin itse ja vauva vasta sen jälkeen, ettei hän tarpeettomasti palele. Lasta voit pitää hänen omassa turvakaukalossaan silloin, kun itse peseydyt ja pukeudut. Uimahallissa on pari lasten suihkuistuinta / Bumbo. Suojaa vauvan turvakaukalo vettä hylkivällä kankaalla. Turvakaukalot jätetään hygieenisyyssyistä suihku- / pukutiloihin allastilojen sijasta. Ota altaalle mukaan lämmin ja suuri pyyhe, jonka sisällä vauvan on hyvä olla ennen ja jälkeen uinnin.

7. Ohjaaja opastaa ja auttaa vanhempia opettamaan lastaan. Aluksi vauvauinnissa ohjaajan osuus on suuri, mutta se vähenee vanhempien tietojen ja taitojen lisääntyessä. Vauvauinninohjaaja pääasiassa antaa ideoita ja leikittää altaassa.

8. Vauvauinnin päätarkoitus ei ole tehdä superuimareita, sillä kaikki tapahtuu vauvan ehdoilla ja rauhassa edeten. Ryhmän lapset ovat eri ikäisiä ja jokainen kehittyy omaan tahtiinsa omaten myös erilaiset temperamenttipiirteet, joten oman lapsen vertailun muihin voi unohtaa.

9. Imettävien äitien on pyrittävä olemaan kaulaa myöten vedessä rintojen kylmettymisen välttämiseksi, jolloin hartiatkaan eivät jännity niin helposti.

10. Altaasta poistuttuanne, voitte halutessanne lämmittää vauvaa saunassa, kunnes hänen jalkansa ovat lämpimät. Löylyä ei tarvitse heittää. Mahdollinen vilustuminen ei johdu vauvauinnista, vaan uinnin jälkeen lapsen puettamisesta väärin. Sisävaatteet puetaan pukuhuoneessa ja ulkovaatteet vasta kahvion puolella / juuri ennen autoon siirtymistä. Kovalla pakkasella auton voi tarvittaessa käydä lämmittämässä valmiiksi.

Liikunnanohjauspalvelut
Minna Siniketo