Liikunnanohjauspalvelut Minna Siniketo

Lasten uimakoulut

Talvikaudella järjestettäviin uimakouluryhmiin pääsee 4v. iästä lähtien, jolloin lapsi osallistuu uintiin ilman vanhemman läsnäoloa. Jo 4v. voi oppia uimaan; varsinkin jos lapsi on kulkenut säännöllisesti vauvauinnissa ensimmäiset 1½ ikävuotta. Muutoin suosittelen uimakoulun aloittamista n.5 vuoden ikäisenä. Muu perhe voi tulla uimaan muihin kuin opetusaltaaseen tai oleilemaan poreisiin siksi aikaa, kun lapsi on uimakoulussa. Kurikan Molskis-uimahallissa on pikkuisille myös kahluuallas. Koko perheen uintiharrastus voi siis jatkua niin kauan kuin perhe haluaa jatkaa. Osa vauvauimareista on ollut ohjauksessani uimamaisteriksi asti ja pisimmät asiakassuhteet ovat kestäneet yli 15v.

Lasten vesipeuhut

Pienten uinnit aloitetaan ns. vesipeuhuryhmässä ja tästä hän voi jatkaa uintiharrastustaan niin pitkälle kuin haluaa. Parhaimpiin tuloksiin päästään, kun ilmenee lapsen oma halu oppia uimaan ja hän saa edetä omassa tahdissaan. Uimataidon saavuttaminen aloitetaan kastautumisen harjoittelemisella. Eteneminen tapahtuu jokaisen uimarin oman tason mukaan, vaikka opetus tapahtuu ryhmässä. Uimaopettaja on läsnä lämpimässä pikkualtaassa tukemassa aloittavia uimareita. Vastuuta vedessä annetaan ahkeraan harjoitteluun sitä mukaa kuin uimarin taidot kehittyvät ja siirrytään isompien lasten ryhmiin 25m isoon altaaseen (pikkuallasta kylmempi vesi). Tavoitteena on uimataito ja sen kehittyminen. Opetus etenee Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton merkkisuoritusten mukaan, jolloin jokaisen uimarin henkilökohtaista etenemistä seurataan. Merkkisuoritukset eivät kuitenkaan saisi olla itseisarvo uimataidon opettelussa aiheuttaen suoriutumispainetta, vaan niiden tarkoitus on toimia motivointikeinona ahkeraan harjoittelemiseen. Uinti on tekniikkalaji, jolloin hyviin taitoihin vaaditaan lukemattomia toistokertoja.

Veden pelko on suurimpia esteitä uimataidon oppimiselle. Jonkinlaisen uimataidon voi oppia laittamatta päätään veden alle. Tällainen ”uimataito” ei kuitenkaan ole riittävän turvallinen, jos uimari yhä pelkää kastautumisten veden alle. Veden varaan yllättäen joutuessaan vesipelkoinen hätääntyy ja voi tällöin haukata vettä keuhkoihinsa, jolloin hukkumisvaaran riski on yhä olemassa. Tällaisen tilanteen välttämiseksi; hanki hyvä uimataito.

Uinneissa huomioitava:

Lapsi on hyvä opettaa uimahallin käyttötavoille näyttäen itse hyvää esimerkkiä: 

 – Korut, kellot yms. ei yllä uinneissa
 – Uima-asuna vain allastiloihin tarkoitetut uimapuvut/-housut
 Uima-asua ei pueta ylle jo pukuhuoneessa; ensin suihkussa huolellinen peseytyminen päästä varpaisiin
– Saunaan aina ilman uima-asua
– Ennen uintia wc käynti
– Hiukset kasteltava kokonaan ennen altaille tuloa
– Pitkät hiukset kaikilla kiinni; etteivät irtoile allasveteen eivätkä tule uidessa kasvojen eteen
– Aina suihkun kautta altaaseen tai saunaan
– Purkkaa tai karkkia tms. ei syödä uintien aikana
– Suosittelen uimalaseja; henkilökohtaisia kellukkeita ei tarvita ohjauksen aikana

    SOITA JA VARAA PAIKKA UIMAKOULUSSA! 

Aikuisten uintiryhmät

Aikuisten uimakouluja alkeista tekniikkakursseihin järjestetään kysynnän mukaan. Uimakoulu voidaan järjestää myös esim. tutulle porukalle, jolloin asiakas itse kasaa ryhmän. Ryhmän minimikoko on 10 uimaria kerrallaan. Sovimme ryhmän kanssa yhdessä uintipäivän, -ajan ja -kertojen määrän. Haluttaessa uinnit voidaan pitää sellaiseen aikaan, jolloin uimahalli ei ole avoinna muulle yleisölle.

Kun riittävä määrä halukkaita on saatu uimakouluryhmän kasaamiseksi, niin otan yhteyttä ilmoittautuneisiin.

HANKI UIMATAITO; SE VOI PELASTAA HENKESI!

Liikunnanohjauspalvelut
Minna Siniketo